O nama

 

FK Dragocvet je jedan od najstarijih fudbalski klub u Srbiji, osnovan davnih 30-ih od strane fudbalskih entuzijasta sa ovih prostora. Danas vrlo uspesan u Pomorskoj okružnoj ligi.

Prva lopta stiga je u Dragocvet davne 1935 godine a doneo je Žika Cvetkovic, opančarski radnik iz Kovačevca, koji je u to vreme držao opančarsku radnju u Dragocvetu.

Prve fudbalske utakmice igrane su na velikoj seoskoj utrini pored puta Jagodina – Kragujevac, tačno na mestu gde se nalazi današnji seoski stadion. Ovde se igrao fudbal do početka Drugog svetskog rata kada se seli na drugu lokaciju na drugom kraju sela prema Međureču na Ikinu poljanu. Odmah posle rata seli se na Ćirsku poljanu i sve do 1975 godine kada se ponovo vraća ponovo na Veliku seosku utrinu gde se i dan danas nalazi, Ćilijan.

Posle Drugog svetskog rata ponovo stize prava fudbalska lopta, koju je doneo sa radne akcije Miroljub Kostić – Mile Buldog ,davne 1946. godine.

U tom periodu odigravaju se utakmice između sela u okolini. Omladnici igrali su sa vršnjacima iz Vinorače,Šantarovca,Bunara…

Sve do 1953.godine fudbaleri Dargocveta igraju prijateljske utakmice sa fudbalskim aktivima iz Jagodine.

Te 1953.godine fudbaleri Dragocveta prvi put učestvuju na zvaničnom takmičenju pod imenom fudbalski aktiv (FA) Dragocvet u Fudbalsko prvenstvo Beličkog sreza za seoske i gradske aktive.

Sve ostalo je istorija…

Ceo istorijat FK Dragocveta iz pera Miluna Mikića Mime, možete naći na našem sajtu  kao i da preuzmete knjigu (uskoro).

FK Dragocvet – 80 godina                               FK Dragocvet -80 godina drugo izdanje

Podrudili smo se da otrgnemo iz zaborava knjigu punu istoriskih činjenica iz istorijata Fudbalskog Kluba Dragocvet, digitalizujemo i stavimo na raspolaganje budućim generacijama.

VREMEPLOV

Podeli: