Prva lopta stiga je u Dragocvet davne 1935 godine a doneo je Žika Cvetkovic, opančarski radnik iz Kovačevca, koji je u to vreme držao opančarsku radnju u Dragocvetu.

Posle Drugog svetskog rata ponovo stize prava fudbalska lopta, koju je doneo sa radne akcije Miroljub Kostić – Mile Buldog ,davne 1946. godine.

Te 1953.godine fudbaleri Dragocveta prvi put učestvuju na zvaničnom takmičenju pod imenom fudbalski aktiv (FA) Dragocvet u Fudbalsko prvenstvo Beličkog sreza za seoske i gradske aktive.

Ime FA “Dragocvet” nosi do 1956. godine kada menja ime u FA “Zadrugar” iz zahvalnosti prema zemljoradničoj zadruzi “Sava Cvetković” iz Dragocveta koja je u to vreme pomagala fudbalski klub.

Na početku sezone 1960/61 FA “Zadrugar” registrije se kao klub i menja ime u FK “Mladost”.

Ime FK “Mladost” nosi sve do sezone 1990/91 gde menja (vraća) ime u FK “Dragocvet” i koje nosi do danas.

Prve fudbalske utakmice igrane su na velikoj seoskoj utrini pored puta Jagodina – Kragujevac, tačno na mestu gde se nalazi današnji seoski stadion. Ovde se igrao fudbal do početka Drugog svetskog rata kada se seli na drugu lokaciju na drugom kraju sela prema Međureču na Ikinu poljanu. Odmah posle rata seli se na Ćirsku poljanu i sve do 1975 godine kada se ponovo vraća na Veliku seosku utrinu gde se i dan danas nalazi, Ćilijan.

FK Dragocvet je jedan od najstarijih fudbalski klub u Srbiji, osnovan davnih 30-ih od strane fudbalskih entuzijasta sa ovih prostora. Danas vrlo uspesan u Pomorskoj okružnoj ligi.

Istorija fudbala u Dragocvet neće u zaborav zahvljujući Milunu Mikiću Mimi i saradnicima, koji su sve pretočili u dve knjige ” Fudbalski klub Dragocvet” i “80 godina Fudbalski klub Dragocvet – drugo izdanje”. U knjizi se nalaze činjenice, uspesi i neuspesi, rezultati i tabele, kao neki važni događaji. Prva knjga obuhvata period od dolaskom prve lopte u Dragocvet 30-tih godina kao i prvo organizovano takmičenje pa do 2008.godine. Druga knjiga je nastavak prve knjige od 2008 do 2015. godine ,kao i članove skupštine i druge značajne ljude, koji su pomogli na neki način u radu Fudbalskog kluba Dragocvet.

Sačuvali smo ove dve knjige od zaborava i stavili na raspolaganje budućim generecijama. Knjigu možete čitati na našem sajtu a uskoro i da je preuzmete.

Pogledaj FK Dragocvet

Pogledaj Drugo izdanje

Podeli: